Kosttillskott, mat och hälsa

Jag får ibland frågor om olika typer av kosttillskott och om jag tycker att man ska äta något sådant. Det finns en otrolig massa preparat ute på marknaden och en del är naturligtvis bättre än andra. Många människor är idag både väldigt medvetna och kunniga vilket är bra eftersom det är en fördel att kunna ifrågasätta de olika preparatens innehåll och verkan.

Jag tycker att det finns en idé med kosttillskott, särskilt om man ställer lite högre krav på kroppen som vid hård träning, om man är stressad eller om kroppen uppvisar bristsymtom i form av försämrad funktion. Vad som är viktigt att komma ihåg är att kosttillskott inte löser alla problem, men de kan underlätta för kroppen att komma i balans om man tar rätt typ av tillskott och äter det i kombination med en bra kost i övrigt. Jag kan ibland rekommendera kosttillskott om jag har en patient som har haft problem med sitt näringsupptag under en längre tid. I kombination med en behandling som förbättrar kroppens funktion generellt kan ett bra kosttillskott förkorta tiden det tar för kroppen att återställa balansen.

Det finns några regler som jag tycker kan vara bra att hålla sig till när det gäller kosttillskott.

  • Så naturligt och nära källan som möjligt, dvs så lite processat och konstgjort som möjligt. Det finns t ex en del kosttillskott baserade på s k superfrukter och bär, där man i princip bara har torkat och malt frukten eller bäret alternativt gjort en puré eller juice. Dessa får ofta ett betydligt bättre upptag än tillskott i tablettform som är syntetiskt framtagna. Vår kropp är inställd på att ta upp näring främst från naturliga källor, därav är det bättre att välja tillskott som är så naturliga som möjligt.
  • Välj ett kosttillskott som innehåller flera vitaminer och mineraler samtidigt dvs ett multi-tillskott om du inte har fått rekommenderat av medicinskt kunnig att äta en särskild vitamin eller ett specifikt mineral. Att äta för mycket av en vitamin eller ett mineral riskerar att försämra kroppens balans ytterligare och kan till och med ge förgiftningssymtom. Självklart ska man inte överdosera något tillskott.
  • Grunden till en god hälsa är en bra kost, inte kosttillskott. Se till att äta en varierad kost som tillagas från grunden i så stor mån som möjligt. Välj gärna ekologiskt om du har möjlighet, annars är mat lagad från grunden näringsmässigt mycket bättre än färdigmat oavsett om den är ekologisk eller inte. Det finns en mängd halvpreparat och färdigmat idag. De flesta är processade och har förlorat en del av sitt näringsinnehåll i den processen.

Om du har försämrat upptag i tarmen av någon anledning, som t ex vid inflammatoriska tarmtillstånd eller olika typer av matallergier eller intoleranser alternativt en kraftigt försämrad hållning, bör du ta hand om det innan du börjar äta tillskott. Annars kommer kroppen inte kunna tillgodogöra sig näringen och du lägger pengar i onödan. Många typer av mag- och tarmproblem är av ofarlig karaktär och benämns då ofta IBS (irritabel bowel syndrome), men påverkar ändå näringsupptaget markant. Följden blir efter ett tag ofta att man känner sig trött och kroppen får svårare att upprätthålla sin balans. Den här typen av mag- och tarmproblem svarar ofta bra på osteopatisk behandling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.