Pilates

Om du vill ha pilatesinstruktion, så kan jag hjälpa till med det. Jag undervisar mattpilates med hjälpmedel. Jag ger även pilates mattklasser om ni är ett gäng som vill träna tillsammans.

Vad är pilates?

Pilates är en mycket intelligent hållningsrelaterad träningsform där hela kroppen tränas. Fokuset ligger på att upprätthålla en god hållning genom en serie rörelser där andningen koordineras med magmusklerna.

Pilates framarbetades under 1900-talets tidigare hälft av en man vid namn Joseph Hubertus Pilates. Joseph föddes 1880 i Tyskland och hade en pappa som var elitgymnast och en mamma som var naturopat. Joseph som själv var svag och sjuklig som barn inspirerades av sina föräldrar och började tidigt att träna flera olika träningsformer. Han utvecklade en mycket atletisk kroppsform och fick till och med stå som modell för en anatomiatlas. Joseph ansåg att en god hållning och välutvecklad andning var nyckelkoncept för en hälsosam kropp. Joseph började att jobba med skadade soldater under första världskriget som en sorts sjukgymnastik. Han uppfann som en sängliknande maskin där hans patienter som inte var kapabla till att resa sig kunde ligga och träna hela sin kropp med fokus på ryggradens position och stabilitet genom aktivering av bålmuskulaturen. Han kallade sin metod för ”Contrology”.

Joseph emigrerade i mitten på 1920-talet till USA. Han träffade sin fru och framtida träningspartner Clara på båten till New York city. I New York öppnade de tillsammans den första Body contrology studion på 8e avenyn/56 gatan på Manhattan. Där kom han bl a att arbeta med rehabiliteringen av dansare. Joseph fortsatte att utveckla sin träningsfilosofi under resten av sitt liv och utvecklade även nya redskap till den.

Pilatesmetoden idag är uppdelad i den ”klassiska skolan”, som mer eller mindre är det som Joseph själv lärde ut och några moderniserade skolor. Joseph levde under vanföreställningen att ryggraden var helt rak, något som vi idag vet inte är sant. Antagligen hade Joseph själv scolios vilket fick hans rygg att se rak ut från sidan och eftersom Joseph i mångt och mycket använde sig själv som modell så är det förståeligt att han fick den uppfattningen.

Av de moderna pilatesskolor som finns idag är Stott Pilates den största och har kommit långt i moderniseringen av pilatesmetoden. En av deras stora bedrifter är införandet av moderna anatomiska koncept, som gör träningen än mer effektiv och hälsosam. Utöver det har många fler rörelser lagts till repertoaren vilket gör träningsformen ännu mer tillgänglig för fler människor.

Praktiskt bygger pilatesmetoden på dessa 5 grundprinciper:

  1. Andning
  2. Bäckenets position
  3. Bröstkorgens position
  4. Nackens och huvudets position
  5. Skulderbladens position

Dessa fem grundprinciper koordineras med varandra genom magmusklernas aktivering i olika positioner som varierar beroende på vilket behov varje individ har.

Stott Pilates Hemsida