Fascia i fokus

Lite tidigare i våras deltog jag och många av mina kollegor på Svenska osteopatförbundets årsmöte. Mötet skedde i kombination med intressanta föreläsningar av Frank Willard från University of New England. Fokus låg på två ämnen, fascia och autonoma nervsystemet. Frank är en framstående forskare bl a inom området fascia och en mycket duktig och inspirerande föreläsare.

Fascia är en typ av bindväv som är stödjande och omger all annan vävnad i kroppen. Fascia är delvis med och bildar andra vävnader. Tidigare har man sett fascia som en helt passiv vävnad. På senare tid har mer och mer bevis lagts fram att fascia inte bara kan dra ihop sig likt muskelvävnad utan att den även aktivt bidrar till signalöverföring i kroppen och därmed är med och kontrollerar vår hållning och våra rörelser.

Det som är väldigt intressant är att signalöverföringen i fascia, kallad mekanotransduktion, är många gånger snabbare än kemisk signalöverföring i kroppen. Det gör att vävnader blixtsnabbt uppfattar vad som händer i dess omgivning och även i vävnader som inte befinner sig i direkt anslutning till varandra.

Utöver det har man också kunnat konstatera att fascia också kontrollerar sin omgivning genom att skapa en förspänning i vävnaden som tillåter snabb signalöverföring. Om denna förspänning försvinner pga av att fascian blir skadad som t ex vid ärrbildning, så kommer signalöverföringen medierad via fascian att störas. Det skulle kunna innebära att när vi upplever en försämrad funktion någonstans i kroppen, kan det vara fascian någonstans som har skadats. Eftersom fascia omger all annan vävnad är den mycket omfattande och har därför också potential att åstadkomma mycket bra och dåligt i kroppen beroende på fascians kvalitet.

För osteopater världen över är detta ingen överraskning att det finns en vävnad som medierar mekanisk energi, som vid beröring vid olika tekniker. Osteopater har sedan yrkets skapande hävdat att det finns subtilt palperbar rörelse i kroppen som beroende på kvalitet känns på olika sätt. Flum eller inte, nu kan man i alla fall mäta dessa rörelser och de kallas alltså mekanotransduktion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.