Inom osteopatin talar man om hållningens inverkan på vår hälsa. Det låter i sin enkelhet som en klyscha, men om man tittar lite noggrannare på vad som menas blir det mer förståeligt.
Kroppen är beroende av sin struktur, dvs sitt utseende för att kunna fungera tillfredsställande. Med individuella variationer i åtanke är vårt skelett uppbyggt på ett sätt som främjar vår upprätta hållning med minsta möjliga ansträngning. Om vi är i balans behöver inte våra muskler utöva särskilt mycket kraft för att vi ska kunna hålla oss upprätt, utan detta sköts mycket av passiva strukturer som ligament, senor och fascia. Dessa vävnader hjälper till att skapa tryckskillnader i kroppen och fungerar då lite som spännband runt kroppens skelett. Därmed får skelettet stabilitet.
Med dessa parametrar givna kommer våra organ i kroppen att vara placerade så att denna balans kan upprätthållas. Funktionen av alla kroppsliga processer är också beroende av dessa relationer för att de ska fungera så optimalt som möjligt. Det är dessa relationer som ligger till grund för att vi i vila inte gör av med särskilt mycket kalorier. Vår struktur (läs anatomi) är uppbyggd på ett sätt som främjar energibesparing. Det är anledningen att människan är det djur som kan springa längst av alla djur på jorden idag – inte snabbast, men längst.
I hela denna ekvation är bröstkorgens dynamik och vår andning helt avgörande. Den bidrar på ett effektivt sätt till att upprätthålla de tryckskillnader som skapar stabilitet i skelettet. Dessa tryckskillnader hjälper oss också att syresätta våra vävnader, men också att transportera bort slaggprodukter från kroppen.
Yogan gör också just detta! I yogan andas vi djupt och medvetet samtidigt som vi jobbar med kroppens hållning genom de många asanas (positionerna). På så sätt jobbar vi också med att förbättra alla processer i kroppen!